Ptozis nedir?
Pitozis veya göz kapağı düşüklüğü, göz kapaklarınızın gözünüzün üzerine sarkması anlamına gelir. Bu durum görüşünüzü bozabilir ve başka komplikasyonlara yol açabilir. Bu durum doğuştan (konjenital) veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde edinilmiş olabilir ve tedavi seçenekleri mevcuttur. Pitozis sizi etkiliyorsa, mevcut seçenekleri görüşmek için göz sağlığı uzmanınıza görünün.
Pitoz Çeşitleri Nelerdir?
Pitozis hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilir.
Konjenital pitozis: Konjenital pitozis, çocuğunuzun bu durumla doğduğu anlamına gelir. Levator kasının gelişimi ile ilgili sorunlar konjenital pitoza neden olur.
Edinilmiş pitozis: Bu tip pitozis yetişkinleri yaşamın ilerleyen dönemlerinde etkiler. Levator kasınız zayıfladığında veya göz kapağınızdan ayrıldığında ortaya çıkar.
Ptozisin sebepleri nelerdir?
Pitozis nedenleri türüne bağlıdır. Bazı bebekler bir veya her iki göz kapağında pitozis ile doğarlar (konjenital pitozis).
Normalde göz kapağınızı kaldıran kaslar veya bağlar yaralanma veya hastalık nedeniyle zayıflarsa, pitozis yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir (edinsel pitozis). Bazen sarkıklık, göz kapağı kaslarınızı kontrol eden sinirlerin hasar görmesinin bir sonucudur.
Pitozis ile sonuçlanabilecek hastalıklar ve durumlar şunlardır:
- Arpacık.
- Horner sendromu.
- Myastenia gravis.
- İnme.
- Tümör.
- Dış oftalmopleji.
Çoğu pitoz yaşlanmayla birlikte ortaya çıkar. Yaşlandıkça göz kapaklarınızın derisi ve kasları gerilir ve zayıflar. Bazen geçirilmiş bir göz ameliyatı bu değişimi hızlandırır çünkü ameliyat sırasında gözünüzü açık tutmak için kullanılan aletler göz kapağınızı esnetebilir.
Pitoz Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Çocuğunuzda konjenital pitoz varsa, ne kadar erken tedavi ettirirseniz o kadar iyi olur. Tedavi edilmezse, görme gelişimini etkileyebilir ve başka sorunlara yol açabilir. Hafif derecede edinilmiş pitozisin görme sorunlarına yol açma olasılığı daha düşüktür ve tedavi aramanız gerekmeyebilir. Ancak ciddi pitozis tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Pitozis komplikasyonları şunları içerebilir:
Astigmatizm: Göz kapağınız gözünüzün ön tarafına baskı yaptığında, gözünüzün şeklini değiştirebilir. Bu durum görüşünüzde bozulmaya neden olabilir (görüşünüz gergin veya dalgalı olabilir).
Ambliyopi: Astigmatizm ve diğer refraktif hatalar (gözlük ihtiyacı nedeniyle odaklanma sorunları) ambliyopiye veya göz tembelliğine neden olabilir.
Çene yukarı pozisyonu: Çocuğunuz sarkık göz kapaklarının ötesini görebilmek için çenesini yukarı eğmek zorunda kaldığında, bu durum boyun sorunlarına, alın kaslarının gerilmesine ve gelişimsel gecikmelere neden olabilir.
Pitoz Nasıl Anlaşılır? Pitoz Tanısı Nasıl Konur?
Pitoz tipik olarak sarkık bir göz kapağı görünümüyle tespit edebilir. Her iki göz kapağı da etkilenmişse, teşhis etmek daha zor olabilir. Sizi bir göz muayenesi yapacak ve ek testler isteyebilecek bir göz hastalıkları uzmanına (oftalmolog) yönlendirebilirler.
Bu durumu teşhis etmek için hangi testler yapılır?
Doktorunuzun gerçekleştirebileceği testler şunları içerir:
- Yarık lamba muayenesi.
- Görme alanı testi.
- Oküler motilite (göz hareketi) testi.
- Tensilon testi (myastenia gravis teşhisi için edrofonyum olarak da bilinen Tensilon ilacı kullanılır).
Diğer göz ameliyatlarından sonra ptozis görülebilir mi?
Ameliyat sonrası pitozis, göz kapağı ödemi, göz kapağı veya intraorbital hematom, oküler inflamasyon ve nörojenik nedenlere bağlı olarak geçici olarak gelişebilen multifaktöriyel bir durumdur, ancak kalıcı pitozis, levator aponevrozunun dehisansı veya disinsersiyonu sonucu da ortaya çıkabilir. Katarakt cerrahisi veya Lasik gibi refraktif cerrahi işlemlerinden sonra da pitoz gelişebilir.
Ptozisin tedavisi acil midir?
Durum görüşünüzü etkilemiyorsa ve görünüm sizi rahatsız etmiyorsa, tedaviye hiç ihtiyacınız olmayabilir. Pitozis görme, görünüm veya her ikisiyle ilgili bir soruna neden oluyorsa, göz bakımı uzmanınız tedavi önerebilir. Tedavinin türü, pitozisin bir hastalıktan mı yoksa yaşlanmadan mı kaynaklandığına bağlıdır.
Ptozis hastaları kime başvurmalıdırlar?
Göz doktorunuz, tıbbi geçmişinize ve doktorun gerçekleştirmiş olabileceği kapsamlı göz muayenesinin sonuçlarına dayanarak pitozis tipini belirler. Daha sonra bir oküloplastik uzmanına -göz ve çevresindeki bölgelerin plastik cerrahisi konusunda ileri eğitim almış bir göz doktoruna- yönlendirilebilirsiniz.
Ptozis nasıl tedavi edilir?
Pitozis tedavisi genellikle göz kapağı kaslarınızın ne kadar iyi çalıştığına bağlıdır. Durum görüşünüzü etkilemiyorsa ve görünüm sizi rahatsız etmiyorsa, tedaviye ihtiyacınız olmayabilir.
Pitozis görme, görünüm veya her ikisiyle ilgili bir soruna neden oluyorsa, göz bakımı uzmanınız tedavi önerebilir. Tedavinin türü, pitozisin bir hastalıktan mı yoksa yaşlanmadan mı kaynaklandığına bağlıdır. Yaşlanmanın neden olduğu pitozis tedavisi genellikle ameliyatı içerir.
Ptozis cerrahisi kaç türlüdür?
Pitozis ameliyatı sedasyon ile lokal anestezi altında yapılır (uyanıksınızdır ancak prosedürü hissetmezsiniz). Kapak düşüklüğünü onarmak için yapılan ameliyat türleri aşağıdakileri içerir:
Cerrahınız üst göz kapağınızın derisinde bir açıklık açar. Bu, cerrahın göz kapağınızı kaldıran küçük kası bulmasını sağlar. Cerrah bu kası sıkılaştırmak ve göz kapağınızı kaldırmak için dikişler yerleştirir. Göz kapağınızın derisindeki kesi daha sonra daha fazla dikişle kapatılır.
Cerrah tüm ameliyatı göz kapağınızın altından gerçekleştirebilir. Bu durumda cerrahınız göz kapağınızı çevirir ve kası alttan sıkılaştırır. Bu yaklaşım için cilt kesisi gerekmez.
Ameliyattan sonra cerrahınız gözünüze nasıl bakacağınızı açıklayacaktır. Ameliyattan sonra doktorunuza tekrar gelmeniz önemlidir, böylece sonuçlarınızı kontrol edebilirler. Randevular genellikle ameliyattan birkaç gün ila bir hafta sonrası için planlanır.
Pitozis tedavisinin kompliksayonları nelerdir?
Pitozis ameliyatından sonra komplikasyonlar oluşabilir. Ameliyattan hemen sonra göz kapağı yüksekliğiniz ve şekliniz asimetrik olabilir. Cerrahınız durumunuzu az veya fazla düzeltmiş olabilir, bu durum zamanla düzelecektir.
Pitozis cerrahisinin diğer komplikasyonları şunlardır:
- Yaradan kanama.
- Cerrahi bölge enfeksiyonu.
- Korneanızda hasar.
- Göz kapaklarınızın eksik veya anormal kapanması.
- Tekrarlayan (geri dönen) pitozis.
Tecrübeli ellerde bu komplikasyonlar yok denecek kadar azdır.
Pitozis Önlenebilir mi?
Konjenital pitozisi önleyemezsiniz çünkü doğumda mevcuttur (bebeğiniz bununla doğar). Edinilmiş pitozis nedenlerinin çoğunun da önlenmesi zordur.
Pitozun Seyri Nasıldır?
Pitozis için prognoz durumun türüne ve ciddiyetine bağlıdır. Ameliyat olmanız gerekiyorsa, prognoz genellikle iyidir. Sarkık göz kapaklarını düzeltmek için yapılan ameliyatların çoğu çok başarılıdır.
Pitozum var, Ne zaman Doktora Gitmeliyim?
Bu durum görünüşünüzü etkiliyor ve sizi rahatsız ediyorsa göz sağlığı uzmanınıza görünmelisiniz.
Bir göz kapağı aniden sarkmaya veya kapanmaya başlarsa.
Çift görüyorsanız veya ağrınız varsa.
Çocuğunuzda pitoz varsa, durumunu değerlendirmek için hemen bir göz sağlığı uzmanına görünmelidir. Bazen, doktorları görme gelişimi ile ilgili sorunları önlemek için hemen tedavi önerebilir. İster hemen ister daha sonra tedavi alsınlar, düzenli göz muayeneleri ile görüşlerini takip etmek için düzenli olarak bir göz doktoruna görünmelidirler.
Doktoruma Pitozumla İlgili Neler Sormalıyım?
- Nasıl pitozis oldum?
- Durumum ne kadar ciddi?
- Tedaviye ihtiyacım var mı? Hangi tedavi seçeneklerini önerirsiniz?
- Ameliyat olmam gerekir mi? Ameliyatın olası komplikasyonları nelerdir?
- Pitozis geri gelebilir mi?
Ptozis ameliyatı ne türlü anestezi ile yapılır ve ne kadar sürer?
Ptozis ameliyatı ideal şartlarda lokal anestezi ile yapılır. Ameliyat sırasında hasta-doktor iletişimi ve kapak seviyesin kontrolü oldukça faydalıdır. Bununla birlikte, iletişim kurulamayan hastalar ile çocuk hastalarda lokal anestezi uygulamak mümkün olmayacağı için genel anestezi kullanılır. Ameliyat yaklaşık 30-50 dakika sürer.
Ptozis ameliyatının uygun olmadığı durumlar var mıdır?
Göz kapağının kapanamadığı ve şiddetli kuru göz hastalıgı olanlarda kuruluk göz yüzeyinin korunmasında problemler yaşanabileceği için ptozis düzeltmesi yapılmayabilir veya az düzeltme yapılabilir.
Göz kapağı düşüklüğü (Pitozis) Fiyatları Ortalama Ne kadardır?
Göz kapağı düşüklüğü (Pitozis) fiyatları hastaların eşlik eden sorunlarına ve yapılacak müdahaleye göre değişmektedir. En doğru fiyat bilgisi için muayene olmanız gerekmektedir. Ancak Göz kapağı düşüklüğü (Pitozis) fiyatını genel olarak öğrenmek ve Ankara’da Göz kapağı düşüklüğü (Pitozis) ile ilgili daha fazla bilgi için bizimle 05441064443’den iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.
Pitozis (Göz Kapağı Düşüklüğü) Risk Faktörleri Nelerdir?
Pitozisin oluşumuna neden olacak en önemli risk faktörlerden biri ise kontakt lens kullanımıdır. Kontak lens kullanımı zaman içerisinde göz kapağını kaldıran kasa zarar verip pitozise neden olabilmektedir.
Yine göz kapağını çok aşırı ovalamalarda zaman içerisinde göz kapağını kaldıran kasın ana yapışık olduğu yerden ayrılmasına neden olabilmektedir.
Tek Taraflı Pitozis (Göz Kapağı Düşüklüğü) Neden Olur?
Asi̇metri̇k pitozi̇ste şu beş hastalığı unutmamak gerekir;
1- 3. sinir felci
2- Horner Sendromu
3- Myastenia Graves
4- Kronik Progresif Eksternal Oftalmopleji
5- Malignite veya enfeksiyon